Premalo cenjena jabolka

27.01.2021

Za zdravje je treba uživati prav vse, pravi avtorica knjige Življenje v ravnovesju, strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak. Mešano in vseh okusov, vsakega po malem. Živalsko in rastlinsko, hrano, pridelano v skladu z naravo ter lokalno in sezonsko. 

Narava vedno poskrbi, da ob pravem času zraste to, kar takrat potrebujemo. V svoji knjigi med drugim piše tem, da so celice v ravnovesju vir zdravega življenja, pa tudi o tem, kako to ravnovesje črpamo iz narave. Pri tem so nam v pomoč vrtna zelišča, skoraj pozabljeni plodovi in sadeži, pa tudi nekatera živila, ki jih danes premalo cenimo. Med njimi so zagotovo jabolka. 

Jabolka vsebujejo do 91 odstotkov vode, do 0.4 odstotka beljakovin, do 0.6 odstotka maščob, do 14.8 odstotka sladkorjev, od tega polovico fruktoze, slabo petino saharoze in šestino glukoze. V njih je tudi 0.2 do 1.5 odstotka sadnih kislin, in sicer jabolčne, citronske, jantarne, mlečne, taninske, malične ali tartarinske in oksalne kisline. Vsebujejo vitamine A, skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamina C. Največ vitamina C je v  kožici tik pod površjem lupine, kar šestkrat več kot v mesu jabolka. V kožici je tudi največ, več kot dve tretjini vlaknin in tu so tudi skoraj vsi antioksidanti. Izmed rudninskih snovi je največ kalija, sledijo natrij, kalcij, magnezij, železo baker, mangan, fosfor, bor, silicij in jod. 

Ugotovili so , da flavonoidi iz jabolk preprečujejo razvoj rakavih celic. Neka britanska raziskava je ugotovila, da so ženske hitreje shujšale, če so pojedle tri jabolka na dan. Pomembno je spoznanje, da antioksidanti v jabolkih preprečujejo oksidacijske poškodbe možganov in posledično izgubo spomina ter pešanje možganskih sposobnosti. 

Blagodejno delovanje jabolk

Jabolka so zdrava presna, pa tudi kuhana, pečena in vložena ali v sokovih. Čeprav še danes velja reklo Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran, pa jabolka nikakor niso zdravilo za zdravljenje katerekoli bolezni. So pa preventiva, kar pravzaprav pove že omenjeno staro rejki.

Pomagajo pri zaprtju in driski, čeprav zveni še tako protislovno. Pektini v jabolkih vežejo strupene kovine, kot na primer živo srebro in svinec, da jih telo hitreje odstrani iz telesa. Čreslovina iz jabolk in tartarska kislina zavirata razvoj patogenih mikroorganizmov in ustavljata drisko ter pospešujeta zdravljenje bolezni.

Rahlo ogreta jabolčna kaša in rahlo pečeno jabolko sta tudi dve od najlažje prebavljivih jedi. Na želodec in črevesje delujeta blažilno, odpravljata vnetje želodčne sluznice in želodec spodbujata k normalnemu delovanju. Nekateri oporekajo, češ da ni mogoče jesti jabolka na prazen želodec navsezgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ker jih tišči v želodcu ali peče zgaga. Vzrok je, da uživajo premrzlo jabolko ali goltajo cele kose in jih premalo prežvečijo. Rezine jabolka lahko rahlo popečemo brez sladkorja in maščobe ali pa naredimo gost jabolčni sok z mlačno vodo.

Zanimivost

Strastni kadilci navadno ne marajo jabolk. Zakaj? Ker nikotin v črevesni sluznici učinkuje na jabolčne kisline tako, da povzroča motnje. Če smo zmožni to težavo premagati, potem se z jabolčno kuro lahko odvadimo kajenja. To dosežemo že tako, da dva do tri dni uživamo vsaj 20 jabolk na dan, lahko sveža, lahko pečena, kuhana v kompotu, v obliki sokov, čežane in podobno. Ta kura povzroči hud odpor proti kajenju.

Razkuževalna črevesna kura z jabolki 

Za vse velja, da je dobro vsaj enkrat na mesec narediti razkuževalno črevesno kuro z jabolki. V ta namen zjutraj popijemo mlačen jabolčni sok, dopoldne zaužijemo eno ali dve presni neolupljeni jabolčki, opoldan spijemo čaj iz jabolčnih lupin z dodatkom medu, zgodaj popoldne pojemo 3 do 4 jabolka, čez dve uri spijemo kozarec svežega jabolčnega soka in pred spanjem pojemo krožnik tople jabolčne kaše z medom.

Jabolka močno vplivajo na prehrano in presnovo

Če imamo preveč želodčne kisline, jabolčna in vinska kislina nevtralizirata odvečno želodčno kislino ter pomagata pri presnovi beljakovin in maščob. Pri redkem uživanju jabolk se že v dneh mesecih zniža škodljivi holesterol v krvi. Jabolka kot bogat vir kalija in drugih mineralov uravnavajo vodni režim v telesu, razbremenjujejo srce in ožilje, zmanjšujejo pritisk ter čistijo ledvice in razmaščujejo jetra. Jabolka blažijo revmatične težave sklepov, putiko. 

V kulinariki in ljudskem zdravilstvu

Jabolka so bila vedno dobrodošla v kulinariki in ljudskem zdravilstvu. Kuhali so jih in pili kot kompote, jih pekli in zavijali v zavitke in narastke. V ljudskem zdravilstvu so jih uporabljali za zdravljenje gripe, bronhitisa, bolezni srca, za čiščenje sluzi v prsih, odpravo slabokrvnosti, kot oblogo za podplutbe, za oči in krčne žile ter za okrevanje po boleznih. Za dober in miren spanec so priporočali kuhana jabolka v kompotu, pečena so polagali na boleče uho, pečena pretlačena z oljem, pa so polagali na rane. 

Ljudsko zdravilstvo pozna več zdravil iz jabolk:

  • Jabolčno zdravilo proti izčrpanosti: neolupljeno narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo eno uro, osladimo z medom. Spijemo mlačno.
  • Za boljši imunski sistem: hren nastrgamo, dodamo limono, naribamo jabolka, posolimo in premešano, okrasimo s kislo smetano. Ponudimo h kuhanemu ali pečenemu mesu. ,
  • Proti prehladu: hren nastrgamo, naribamo jabolka, dodamo rjav trsni sladkor in med mešanjem dušimo na zmernem ognju, da karamelizira. 

Vir: Kmečki glas, LXXVI. Leto. Številka 13. 27.3.2019

Podobne objave

Domači 100% jabolčni sok

Domači 100% jabolčni sok

Za vas imamo BIO sok brez konzervansov in dodanega sladkorja iz jabolk Topaz. Redno pitje jabolčnega soka – liter ali celo več na dan – ureja prebavo,...

Zakaj ekološko kmetijstvo

Zakaj ekološko kmetijstvo

Ekološko kmetijstvo je kmetijski sistem, ki si prizadeva, da porabnike preskrbuje s svežimi, okusnimi in s pristnimi živili, ob tem pa spoštuje sisteme...

Na glas razmišljam …

Na glas razmišljam …

Zakaj je doma pridelana hrana boljša od tiste, ki jo kupimo v supermarketih? Zakaj je hrana, pridelana v Sloveniji, boljša od tiste, ki jo uvozimo iz Španije,...