Naša zgodba

Vse se je pričelo …

Črešnjevec leži v občini Slovenska Bistrica na 294 metrih nad morjem. Zraven cerkve sv. Mihaela se že od leta 1831 nahaja kmetija PODGRAJŠEK. Narava na tem območju omogoča, da se je človek že od nekdaj ukvarjal s pridelavo sadja in ostalih kmetijskih pridelkov. Jabolka s tega področja so bila zelo cenjena že na dunajskem dvoru.

Preusmeritev v ekološko kmetijstvo…

Kmetija Podgrajšek smo se preusmerili v ekološko sadjarstvo (7 ha) in poljedeljstvo (17 ha) leta 2002 ter smo od takrat prepoznavni pod blagovno znamko BioPodgrajšek. Prej smo bili živinorejska kmetija, a postopoma smo se usmerili v lastno pridelavo in predelavo sadja in žit. Glavna panoga je pridelava jabolk TOPAZ. Zraven jabolk BIO TOPAZ je v naši ponudbi še veliko več. Oskrbite se lahko z okusnimi 100% izdelki iz jabolk: čips, krhlji, sok in kis. Za razvajanje vaših brbončic imamo v ponudbi zgodnjo sorto jabolk SANSA ter hruške UTA in CONFERANS. V lanskem letu smo zasadili nov sadovnjak z ranima sortama jabolk GALA in MERKUR. 

Na njivah pridelujemo žita (ajda, buče, ječmen, koruza, oves, pira, proso, pšenica, rž).  Ta predelujemo v moko, zdrob, kašo in kosmiče. Meljemo v lastnem mlinu, s tem zmeraj skrbimo za svežo ponudbo, kar je pri ekološki pridelavi zelo cenjeno in pomembno.  V ponudbi imamo 100% bučno olje iz buče Golice.

Družina Podgrajšek …

 

Za pridelavo in predelavo ekoloških izdelkov kmetije Podgrajšek skrbi celotna družina.

Oče Marjan je glava družine, vodja ekološke kmetije. Že skoraj 20 let skrbi, da se pridelki iz kmetije znajdejo na krožnikih čim več slovencev, tako končnih kupcev kot tudi v različnih ustanovah. Ostali člani družine, žena Martina, sin Uroš ter hčerki Nina in Anja, so v veliko pomoč tako pri pridelavi, proizvodnji, predelavi in prodaji.

 

Prisotnost širom Slovenije …

 

Trenutno izdelke tržimo v domači prodajalni na Črešnjevcu, v specializiranih EKO trgovinah in njihovih podružnicah po vsej Sloveniji, oskrbujemo osnovne šole in vrtce ter smo prisotni na EKO tržnici v Europarku in tržnici v Slovenski Bistrici.

Poleg izdelkov nudimo tudi strojne usluge …

Nudimo razne usluge: predelava sadja (stiskanje v sok, pasterizacija in polnjenje v embalažo), predelava žit (čiščenje, luščenje, mletje), izobraževanje na kmetiji, turistični ogledi, strojne usluge (mulčenje, česanje, brananje, oranje, okopavanje jabolk idr.).

Certifikati, priznanja, odličja …

 

Naši EKO izdelki so certificirani z ekološkim certifikatom Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru. Prav tako smo večletni dobitniki številnih priznanj in odličij. Naša ponudba izraža kvaliteto,  kar nam potrjujejo redne, zadovoljne stranke, ki se rade vračajo po izdelke že vseh 18 let. Ob tem prihajajo vedno novi kupci, ki znajo ceniti zdravo, ekološko in domačo hrano.

Ekološka kmetija nekoč in danes

Skozi leta je naša kmetija rastla, se izpopolnjevala ter postajala vedno boljša in boljša. Če so naša jabolka pred leti trepetala pred točo, jih danes ščitijo zaščitne mreže. Tudi obiranje jabolk in skladiščenje jabolk je dobivalo vedno bolj razsežno in moderno podobo. To pa so spreminjali tudi naši sadovnjaki in polja. Pokukajte med fotografije!

Jabolka v hladilniciJabolka v hladilnici