Domači 100% jabolčni sok

27.01.2021

Za vas imamo BIO sok brez konzervansov in dodanega sladkorja iz jabolk Topaz. Redno pitje jabolčnega soka – liter ali celo več na dan – ureja prebavo, pripomore k lepši koži… Da so jabolka super za naše zdravje, nam govorijo že od malega. Ampak zakaj? In, ali je učinek enak, če namesto jabolka popijemo 100 % jabolčni sok?

  1. Bolj beli in zdravi zobje

Jabolko sicer ne bo nadomestilo zobne ščetke, vendar grizenje in žvečenje jabolka stimulira izločanje sline v ustih in zmanjšuje zobno gnilobo z nižanjem ravni bakterij.

  1. Izboljšanje spomina

Ameriški znanstveniki so z eksperimenti ugotovili, da uživanje jabolk krepi spomin, saj vsebujejo nevrotransmiter acetilholin.

  1. Zmanjšanje tveganja za različne bolezni: diabetes, Parkinsonova, Alzheimerjeva, rakasta obolenja

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C, vlaknin in antioksidantov se z jabolki borimo pred pojavnosti nekaterih bolezni. Znanstveniki iz Ameriškega združenja za raziskave raka se strinjajo, da bi se z uživanjem s flavonolom bogatih jabolk lahko zmanjšalo tveganje za pojav raka trebušne slinavke za do 23 odstotkov. Raziskovalci na Univerzi Cornell so odkrili več spojin triterpena v jabolčni lupini, ki pomagajo pri preprečevanju rasti rakavih celic v jetrih, debelem črevesju in dojkah. Tudi National Cancer Institute v ZDA priporoča visok vnos vlaknin, za zmanjšanje tveganje za raka na debelem črevesu.

  1. Bolj zdravo srce

Več obsežnih raziskav povezuje vnos visokotopnih vlaknin z zmanjšanim kopičenjem s holesterolom bogatih oblog v arterijah. Fenolna spojina, ki jo najdemo v lupini jabolk, preprečuje holesterolu, ki pride v vaš sistem, da  se strjuje na stenah žil.

  1. Ureditev prebave, tako ob zaprtju kot ob diareji

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, je jabolko odlično pomagalo ob zaprtju ali diareji. Za uravnavanje prebave, se torej priporoča okoli 5 jabolk na teden.

  1. Uravnavanje telesne teže

Jabolko, skupaj z ostalo hrano z visoko vsebnostjo vlaknin, pomaga uravnavati telesno težo.

  1. Prečiščenje telesa z jabolčnim sokom

Zaradi neprenehnega vnosa toksinov v naše telo, obremenjujemo naše ledvice. Stroge diete za prečiščevanje telesa nekateri zdravniki odsvetujejo.

  1. Krepitev imunskega sistema

Zadnje študije kažejo, da lahko antioksidant kvercetin, ki ga vsebujejo rdeča jabolka, pomaga okrepiti imunski sistem.

Če lahko, torej pojejmo eno jabolko na dan. Če ne gre, popijmo kozarec 100 % bio jabolčnega soka kmetije Podgrajšek. Morda pa se letos izognemo čakalnicam pred ordinacijami.

Povzeto po: http://caelle.com/jabolko-100-jabolcni-sok-ali-zdravnik/

https://www.besthealthmag.ca/best-eats/nutrition/health-benefits-apples/ 

Podobne objave

Premalo cenjena jabolka

Premalo cenjena jabolka

Za zdravje je treba uživati prav vse, pravi avtorica knjige Življenje v ravnovesju, strokovnjakinja za zdravo prehrano Marija Merljak. Mešano in vseh okusov,...

Zakaj ekološko kmetijstvo

Zakaj ekološko kmetijstvo

Ekološko kmetijstvo je kmetijski sistem, ki si prizadeva, da porabnike preskrbuje s svežimi, okusnimi in s pristnimi živili, ob tem pa spoštuje sisteme...

Na glas razmišljam …

Na glas razmišljam …

Zakaj je doma pridelana hrana boljša od tiste, ki jo kupimo v supermarketih? Zakaj je hrana, pridelana v Sloveniji, boljša od tiste, ki jo uvozimo iz Španije,...